Mediation binnen letselschade is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator genoemd, wordt ingeschakeld om het slachtoffer en de verantwoordelijke partij(en) te helpen bij het vinden van een oplossing voor hun geschil buiten de rechtbank om. Dit proces is gericht op het bereiken van een onderling overeengekomen oplossing die voor beide partijen acceptabel is.
Mediation
1. Vrijwillige deelname: mediation is vrijwillig, wat betekent dat alle betrokken partijen ermee moeten instemmen om deel te nemen. Het kan echter door de rechter worden aanbevolen als een alternatieve vorm van geschillenbeslechting.
2. Neutrale mediator: een mediator, die een getrainde professional is in het faciliteren van communicatie en onderhandelingen, wordt ingeschakeld om het proces te leiden. De mediator is neutraal en zal geen beslissingen nemen of partij kiezen, maar zal in plaats daarvan beide partijen helpen om hun standpunten te begrijpen en naar een oplossing toe te werken.
3. Gestructureerde communicatie: tijdens de mediation zal de mediator de communicatie tussen de partijen structureren en ervoor zorgen dat beide partijen de kans krijgen om hun standpunten en zorgen te uiten. Dit kan gebeuren tijdens gezamenlijke bijeenkomsten of afzonderlijke sessies, afhankelijk van de voorkeuren van de partijen.
4. Onderhandelingen: nadat alle relevante informatie is besproken, zal de mediator de partijen helpen bij het onderhandelen over mogelijke oplossingen. Dit kan onder meer het bespreken van verschillende compensatievoorstellen omvatten, zoals schadevergoeding voor medische kosten, verloren inkomsten, pijn en lijden, en andere schadeposten.
5. Overeenkomst: als de partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de compensatie, zal de mediator de overeenkomst opstellen en ervoor zorgen dat deze door beide partijen wordt ondertekend. Deze overeenkomst wordt vervolgens bindend en kan worden afgedwongen zoals elke andere juridische overeenkomst.
Mediation binnen letselschade heeft verschillende voordelen, waaronder het verminderen van conflicten, het bevorderen van open communicatie, het besparen van tijd en kosten die gepaard gaan met gerechtelijke procedures, en het bieden van een meer flexibele en op maat gemaakte oplossing voor de specifieke behoeften van het slachtoffer.
Bespreek uw zaak met ons – vrijblijvend en professioneel
Wilt u graag bespreken wat er is gebeurd? Wij staan klaar om naar uw verhaal te luisteren en onze expertise met u te delen. Tijdens een vrijblijvend gesprek kunnen we samen overleggen over de beste aanpak voor uw situatie. Indien nodig stappen we voor u naar de rechter. U kunt ons bereiken via 085-06 09 069. Aarzel niet om contact met ons op te nemen! We staan voor u klaar.